Zoeken
Zoeken
Van oosterse schatten tot gouds plateel?


Van Oosterse Schatten tot Gouds Plateel?


De banden met het verre oosten en de zoektocht naar nieuwe gewassen en afzetgebieden begin 20ste eeuw.
De rode draad van de tentoonstelling zijn catalogi en prenten nagelaten door  de firma A. Koloos en Co waarvan een gedeelte in bezit is van het Boomkwekerij Museum en een  gedeelte ter beschikking is gesteld door Nicole van den Steenhoven, een nazaat van de fam. Koloos.

Dit zijn werkelijk prachtige prenten die laten zien hoe professioneel  de Boskoopse handelaren toen al te werk gingen. Volgens overlevering werden deze prenten ook gebruikt als voorbeeld voor afbeeldingen op Gouds Plateel, helaas is daar geen bewijs van gevonden al zit er een serie in een map met het stempel van ‘Regina Kunstaardewerk Gouda’

Aan de hand van een reisverslag van een andere Boskoopse handelaar/kweker WF Koppeschaar uit deze zelfde tijd nemen we de bezoeker mee met de trein door Rusland via Vladivostok naar Japan.

Wel vinden we het verband met kunstaardewerk fabriek  Regina leuk genoeg om iets te doen met Regina. Twee kenners op dit gebied, Joop Nobel en Bert Holthuysen tonen een geselecteerde verzameling op de tentoonstelling en geven een lezing over Regina (Gouds Plateel ) komend voorjaar.  Dit gebeurd tijdens de algemene leden vergadering in maart.Het Boomkwekerijmuseum in Boskoop

toont zijn hart voor groen en cultuur.


Uiteraard kunt u ook de permanente expositie met de geschiedenis van de boomkwekerij bezoeken.

 

Van 1 oktober 2018 tot en met 10 april 2019 wordt de boomkwekerswoning gerestaureerd, waardoor ze niet open is voor
bezoekers. Ook het interieur van de woning wordt aangepast en meer toegespitst op de situatie van 1910 om zo een meer reëel beeld te geven van de werkelijkheid destijds. Op 11 april 2019 wordt de woning feestelijk geopend. 

 

Tijdelijk worden drie ‘Verborgen museumschatten’ tentoongesteld. TV-West maakte er een interessante documentaire over waarin niet alleen de schatten aan bod komen, maar ook de exposities binnen en buiten en de nu gesloten boomkwekerswoning. De documentaire wordt getoond in het museum, maar is ook te zien via deze link Verborgen Museumschatten

         

     
 
 
 

Activiteiten AGENDA 2019


Januari


18 januari t/m 26 april

 

De Historische Vereniging Boskoop organiseert de expositie
‘Van Oosterse schatten tot Gouds Plateel?’
Aan de hand van catalogi en prenten wordt getoond hoe
professioneel handelaren in Boskoop begin 20e eeuw al werkten

 

April 


11 april

 

Opening van de gerestaureerde en opnieuw ingerichte Boomkwekerswoning  

 

 13 april                  

Jaarlijkse innamedag in het Boomkwekerijmuseum

wie wat bewaart, heeft wat!
Op 13 april houdt het Boomkwekerijmuseum zijn jaarlijkse innamedag. U kunt op deze dag oude documenten, boeken, interessante voorwerpen, gereedschappen enz. die te maken hebben met de boomkwekerij en/of met Boskoop inleveren en door experts laten bekijken en beoordelen. Het Boomkwekerijmuseum is een geregistreerd museum wat o.a. betekent dat alle ingeleverde voorwerpen een bestemming krijgen, of in het boomkwekerijmuseum of in een ander museum als het aangeboden artikel niet in de eigen collectie past.
Mocht u 13 april verhinderd zijn, dan kunt u uw voorwerpen ook op een andere dag bij de balie inleveren.

Plaats: Boomkwekerijmuseum, Reijerskoop 52-54, 2771 BR Boskoop
0172 – 217756, info@boomkwekerijmuseum.nl
Datum: 13 april 2019
Tijd: 10.00 uur – 16.00 uur


                                                   

Mei

 

Van 16 mei tot en met 12 oktober 2019 gaat de expositie ‘Planten en klimaat, een hot item’ in op het effect van een veranderend klimaat. U leert hoe planten zich aanpassen aan hittepieken en plensbuien. Sommige doen dat zo goed dat ze een botanische bandiet zijn geworden en niet meer welkom zijn, maar andere zijn een graag geziene gast geworden in de natuur en in onze tuin. Een tuin die goed tegen droogte kan en weinig onderhoud vergt, is een zogenaamde prairietuin. Een prachtige wandgrote foto van een tuin in de sfeer ervan nodigt u uit met enthousiasme in uw eigen tuin aan de gang te gaan. Omdat grassen kenmerkend zijn voor een prairietuin, maakt u kennis met een paar verrassende soorten. In een interessante presentatie laat ir. Margareth Hop zien welke planten in staat zijn een plensbui te trotseren. Zij heeft veel ervaring met regentuinen en zal in september ook een lezing geven over dit onderwerp.
In de plantvakken buiten vindt u een keur aan droogtetolerante planten en een groen dak met sedum en zonnepanelen.
Al met al een expositie zoals u mag verwachten: leuk en leerzaam.

     

Openingstijden:

April t/m September:
di t/m za van 10:00 - 16:30 uur

Oktober t/m Maart:
di t/m vr van 13:30 - 16:30 uur
za van 10:00 - 16:30 uur


Feestdagen gesloten.

Adres: Reijerskoop 52 - 54
2771 BR Boskoop
0172-217756


Entreeprijzen:
volwassenen € 5,00
jongeren € 2,50
kinderen 0 - 12 gratis
museumkaart gratis
audiotour gratis