Zoeken
Zoeken

Museumkwekerij
 

Kweken rond 1900
 

De museumkwekerij achter het museum is gedeeltelijk nog een in werking zijnde vollegrondkwekerij. Hier worden bomen en planten gekweekt op de oorspronkelijke wijze en wanneer gereed voor de handel, worden deze bomen en planten op de veiling verhandeld. Hierdoor komt in de museumkwekerij weer grond vrij en start het proces van kweken opnieuw. Het sortiment wat hier staat, stond ook rond 1900 op de kwekerijen in Boskoop.
Ook kunt u hier de verschillende plantvermeerderingstechnieken zien.

Een aantal vakken in de kwekerij laat historische plantenrassen zien zoals oude appel- en perenrassen waaronder de Schone van Boskoop. Ook bekende en minder bekende rozensoorten waaronder de uit 1856 daterende groene roos ‘Viridiflora’.
Een vak met geknipte buxusvormen completeert het geheel.

Buxus 360 br.  Kwekerij

In de werkplaats van de boomkweker, de loods genoemd, werd in de winter het zogenaamde winterstek gemaakt. Een kachel verwarmde de ruimte. Een pot met entwas lijkt bijna voor gebruik gereed te staan.

 Loods   Afdak

Vele unieke oude boomkwekerijgereedschappen staan hier opgesteld samen met sjablonen die gebruikt werden voor de markering van transportkisten. 

Loop ook langs het afdak waar de wat grotere gereedschappen te zien zijn die in de winter buiten konden blijven staan.

Binnen in de loods 360 br.

Achter in de kwekerij staat het ‘Speelhuys’. Hier werd  een goed afgesloten order met een koude borrel beklonken.


 Speelhuis

Aan de westkant van de kwekerij, aan de overkant van de sloot, ligt een houtakker, ook wel windakker genoemd. De elzen en essen op deze houtakker beschermen de kwekerij tegen de harde wind. Een typisch Boskoops bruggetje geeft toegang tot de houtakker waar displays u achtergrond informatie geven over de houtakker als cultureel erfgoed in Boskoop.
Openingstijden:

April t/m September:
di t/m za van 10:00 - 16:30 uur

Oktober t/m Maart:
di t/m vr van 13:30 - 16:30 uur
za van 10:00 - 16:30 uur


Feestdagen gesloten.

Adres: Reijerskoop 52 - 54
2771 BR Boskoop
0172-217756


Entreeprijzen:
volwassenen € 5,00
jongeren € 2,50
kinderen 0 - 12 gratis
museumkaart gratis
audiotour gratis