Datum

mei 11 2022 - okt 29 2022
Ongoing...

Tijd

All Day

Van graaf tot robot (in 800 jaar)

Zou de Boskoper die emigreerde in de jaren vijftig van de vorige eeuw en nu terugkeert voor een nostalgisch bezoek zijn oude dorp nog herkennen? Weg zijn de meeste vollegrondskwekerijen met hun diverse sortiment. Weg zijn de mannen die in weer en wind met gekromde rug de grond bewerken. Wordt de graaf nog gebruikt om te spitten, te poten, rond te steken en te rooien? En waar is de bomenzoeker die in zijn kenmerkende leren jas op zijn Berinibromfiets de kwekerijen afrijdt op zoek naar de beste planten voor zijn baas?

Enorme kassen belemmeren hem het uitzicht waar hij vroeger zo van genoot. In de kassen staan rijen potten en containers met grote aantallen planten van één soort. De kruiwagen is vervangen door de lopende band, de bleekschop door automatische beregening. Gewasbescherming gebeurt selectief en doelgericht. Met steeds minder mensen wordt hetzelfde, ja zelfs meer werk verzet.

De verarming van het sortiment die het onvermijdelijke gevolg is van de specialisatie en de schaalvergroting maakt hem verdrietig. Hij begrijpt echter dat efficiëntie onvermijdelijk is als de kweker een goede boterham wil verdienen.

Het Boomkwekerijmuseum toont in de expositie ‘Van graaf naar robot’ op een aantrekkelijke en leerzame manier de ontwikkeling van de automatisering en mechanisering de boomkwekerij.

Voor de algemene geschiedenis van de boomkwekerij verwijzen we u graag naar onze Permanente collectie waar we de ontwikkeling van het sierteeltgebied Boskoop tonen.

Reactie verzenden