feb 23 2021 - mei 08 2021

75 jaar vrijheid

Realiseert u zich dat Nederland al 75 jaar in vrijheid leeft? Gezien de strijd en de onrust in de rest van de wereld is dat uniek!

Die vrijheid hebben we te danken aan de Amerikanen, Engelsen, Canadezen, Polen en Russen, van wie er vele militairen ver van huis de dood vonden. De kerkhoven met oorlogsgraven herinneren ons aan hen en stemmen ons tot grote dankbaarheid.

Maar niet alleen zij hebben voor onze vrijheid gezorgd, ook vele Nederlanders kwamen in verzet en saboteerden de plannen van de Duitsers. De namen op het oorlogsmonument voor het oude raadhuis van Boskoop getuigen daarvan.

In Boskoop waren vele mensen ondergedoken onder wie natuurlijk vele joden. Een bekende familie is de familie Van Praag die na de oorlog een grote rol zou spelen in de samenleving. Om die reden ook zal Marga van Praag de expositie openen. Ook zal in de expositie het interview dat zij gaf in het Jeugdjournaal, te zien en te beluisteren zijn.

De jaren 1940 – 1945 liggen ver achter ons en zijn voor velen niet meer dan een hoofdstuk in het geschiedenisboek. Dat de vrede vijfenzeventig jaar geleden getekend werd, wordt landelijk gevierd. De Historische Vereniging Boskoop schenkt in een expositie aandacht aan de oorlog, aan verzetsmensen uit Boskoop en uiteraard aan de herwonnen vrijheid. Wat veranderde er in de eerste tien jaar na de oorlog in Boskoop?

Kortom: een expositie die elke Boskoper moet gaan zien!!

dagen

uren