Museumschatten

Omroepwest heeft in 2018 documentaires gemaakt over Verborgen Museumschatten. Presentatrice Lynn Heythekker dook daarvoor in de depots, archieven, kluizen en kelders van Zuid-Hollandse musea op zoek naar bijzondere kunstvoorwerpen.

In het depot van het Boomkwekerijmuseum ontdekt zij een oude ladekast met prachtige exotische en inheemse vlinders en andere insecten. De kast komt uit de inmiddels verhuisde tuinbouwschool. Toen Indië nog een kolonie van Nederland was, trokken enkele oud-leerlingen van de tuinbouwschool daarnaartoe. Zo komt het dat een aantal exotische vlinders daar vandaan komt. Een oud-docent schonk laden aan het museum. Helaas ontbreken er een paar. Hebt u thuis zo’n lade en wilt u er afstand van doen of hem in bruikleen geven? Het museum zou daar heel erg blij mee zijn.

Het is ook zeer waarschijnlijk dat de vlinders en insecten tussen 1929 en 1934 zijn nagetekend door leerlingen van de tuinbouwschool. De bibliotheek van het museum beschikt over acht tekeningen met daarop prachtige tekeningen. Een van de tekeningen laat de levenscyclus van een vlinder zien. Andere tekeningen tonen een maretak, een halfparasiet die na verloop van tijd zijn gastheer doodt, en een bloedluis, een gevreesd insect in de boomkwekerij.

Een andere verborgen schat bevindt zich ook in de bibliotheek: de familiekroniek van Carl Ludwig Johannes Schaum (1868-1928), boomkweker, schrijver en leraar aan de tuinbouwschool. Schaum is geboren in Oostenrijk, al jong met zijn ouders meeverhuisd naar Duitsland en in de jaren tachtig van de vorige eeuw terechtgekomen in Boskoop. In die kroniek bevindt zich een kaart met foto en handschrift van Keizer Wilhelm II, gedateerd 26 augustus 1914. Schaum en keizer Wilhelm hebben elkaar waarschijnlijk leren kennen toen Schaum stage liep in de tuinen van het keizerlijk paleis in Potsdam.

De laatste schat betreft drie kommen van Chinees porselein. De kommen zijn aan het eind van de 18e eeuw van China naar Nederland gebracht, toen Chinees porselein populair was. De Chinese, vooral blauwe afbeelding is nog vaag te zien, omdat de kommen werden overgeschilderd in zogenaamd Amsterdams bont. Deze kommen zijn zorgvuldig opgeslagen in ons depot.

Bekijk de uitzending van verborgen museumschatten!